Carbohydrates


Simple carbohydrates,
 or simply sugars made up of one unit of sugar (monosaccharides like  glucose and two fructose) or combined sugars (disaccharides, such as sucrose and lactose). 
They have the property of being quickly broken down and absorbed by the body, providing us with quick energy and sharply raising blood sugar levels
Simple carbohydrates are naturally found in foods such as fruits and their juices, vegetables, honey, and dairy, but the majority are supplements in foods such as white and brown sugar, soft drinks, packaged fruit juices, packaged cookies and cereals, and many others.

Carbohydrates are complex organic compounds composed of carbon, hydrogen and water and they are one of the basic nutrients obtained from food, along with proteins and fats.



Carbohydrates from food are classified into three basic types according to the number of sugars that they contain :


Complex carbohydrates 

are made up of many sugar units (either oligosaccharides or polysaccharides such as starch as well as non-starchy polysaccharides such as cellulose and pectin). 

Complex carbohydrates contain more nutrients than simple carbohydrates, and the human body takes longer to break them down due to their complex structure.




As a result of their slower digestion, their entry into the bloodstream is slower, causing blood sugar levels to rise even more smoothly.

Vegetables such as peas, legumes, whole grains, rice, corn, and potatoes are high in complex carbohydrates, primarily starch. 

Finally, there is a type of carbohydrate known as fiber, which is not digested or absorbed by the body but is excreted intact in the feces.

Even better, choose fiber-rich foods like whole grains, oats, nuts, brown rice, and others.


Carbohydrates are broken down into glucose 

in the human body so that they can be absorbed by the intestine and then enter the bloodstream. Cells can use glucose as an energy source.

Carbohydrates are the primary fuel source for the body during exercise. 



Glycogen, 

our body's carbohydrate storehouse, is first mobilized in short, intense exercises to release glucose and thus the necessary energy in the body to complete the exercise. 

Glycogen, on the other hand, provides energy to the brain and nervous system during prolonged exercise and aids in fat burning when needed. 

Carbohydrates can be included in a low-calorie diet for weight loss, with a focus on complex carbohydrates, which are often high in fiber and provide multiple health benefits. 

It is critical to carefully plan your diet, including the appropriate amount of carbohydrates that individually correspond to everyone's energy needs. 


No comments: